Nederlandse startup komt met slim slot dat reageert op aanraking

Het Nederlandse bedrijf Loqed introduceert een slim slot dat je opent met een simpele aanraking. Een sleutel is niet langer nodig. Ook je smartphone kun je in je zak houden.

Volgens de ontwikkelaars zijn bestaande slimme sloten die al openen als een smartphone in de buurt is vaak niet accuraat. Ze openen bijvoorbeeld al als je de auto nog aan het parkeren bent. Loqed kan geopend worden via aanraking als de smartphone in de buurt is. Als de batterij van de telefoon leeg is kun je een pincode gebruiken.

Het bedrijf laat weten dat verschillende postbedrijven interesse hebben getoond. Het slimme slot zou een ideale oplossing zijn om pakketbezorgers kort toegang te geven als de bewoner niet thuis is. Ook voor gezinnen is het slot handig: ouders krijgen een seintje als de kinderen thuiskomen. Het bedrijf meldt dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) investeert in de startup. In totaal is er 1,7 miljoen euro opgehaald.

Het slimme slot beschikt niet over een sleutelgat. Het gebruikt end-to-end encryptie om het hackers moeilijk te maken waarbij Loqed zelf niet bij de digitale sleutels van gebruikers kan. Loqed zegt dat het smart lock voldoet aan eisen van verzekeraars voor de inboedelverzekering.

Inmiddels is een eerste veldtest afgerond waarna het slimme slot in productie is genomen. De eerste oplage bestaat uit 1000 stuks. Het apparaat is in mei leverbaar voor 299 euro. Na Nederland hoopt Loqed eind 2020 verder uit te rollen in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië.