IoT-specialist Evalan helpt Radboudumc bij slimme medicijndoosjes

Het Radboudumc gaat werken met slimme medicijndoosjes om te voorkomen dat patiënten vergeten hun medicijnen in te nemen. Patiënten krijgen een sms-bericht als ze een pil hebben overgeslagen. 

Het vergeten van medicatie is een groot probleem. Een niet ingenomen pil kan de werking van een therapie flink verminderen. Patiënten met CML (Chronische Myeloïde Leukemie) krijgen een slim medicijndoosje van Radboudumc. Voor de technologie is IoT-specialist Evalan verantwoordelijk. Het doosje monitort het innamegedrag op afstand en stuurt patiënten een sms als ze vergeten een medicijn in te nemen.

De IoT-software achter dit systeem is gekoppeld aan CMyLife, een platform van het Radboudumc. Dit platform biedt patiënten antwoorden, begeleiding en handvatten voor zelfhulp, zodat patiënten de regie kunnen nemen in hun eigen zorgproces. Als patiënten inloggen op CMyLife kunnen ze zien welke medicijnen ze innemen en welke score ze halen als het gaat om therapietrouw.

Met zorgverleners wordt ook gekeken naar de redenen van het niet nemen van medicatie. Soms hebben mensen veel last van bijwerkingen of worden de medicijnen vergeten. Door meer uitleg te geven over bijwerkingen, extra zorg van de verpleging, een uitgebreide uitleg van de apotheek, het monitoren van de inname en het sturen van reminders via sms moet de therapietrouw worden verhoogd.