Somfy laat op CES slim slot zien met inbraakdetectie

Tijdens technologiebeurs CES in Las Vegas laat Somfy een aantal nieuwe smarthome-oplossingen zien. Het bedrijf toont onder meer een slim slot dat via een app waarschuwt bij een poging tot inbraak.  

Somfy Door Keeper is een slot met internetverbinding. Het slot waarschuwt bij trillingen die wijzen op inbraak. Het apparaat laat een alarmsignaal horen om indringers weg te jagen. De eigenaar krijgt een bericht via de Somfy Keys-app. Met de app kunnen gebruikers ook op afstand controleren of een deur op slot is en dit zo nodig corrigeren. De app waarschuwt verder als een deur open staat.

Het slot werkt met toegangscodes. De eigenaar kan codes aanmaken voor bewoners en andere vertrouwde personen, zoals werknemers of logees. Volgens Somfy is de voordeur de belangrijkste plek in de beveiliging van een huis. Met Door Keeper wordt het een actief onderdeel van de beveiliging. De Somfy Door Keeper is in het tweede kwartaal van 2020 in Frankrijk en Duitsland verkrijgbaar. Over beschikbaarheid in Nederland en de prijs is niets bekend gemaakt.

Somfy introduceert verder de TaHoma switch. Met dit apparaat kan de eigenaar meer dan 300 toepassingen centraal bedienen. Het gaat om toepassingen van Somfy zelf, maar ook van andere merken. Somfy noemt onder meer Google Assistant en Amazon Alexa. Met de TaHoma switch bedien je verlichting, gordijnen, bewakingscamera, alarmsysteem, ramen en deuren.

De TaHoma switch heeft genoeg aan een stopcontact en een wifi-verbinding. Via de TaHoma app kunnen gebruikers scenario’s toevoegen aan twee van de drie controleknoppen op het apparaat. De ene knop kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor een scenario ‘huis verlaten’ (waarbij bijvoorbeeld alle lichten uitgaan) en de andere op ‘thuiskomen’ (waarbij bijvoorbeeld de temperatuur omhoog gaat).

De Somfy TaHoma switch zal vanaf de herfst van 2020 in Europa verkrijgbaar zijn via alle distributiekanalen (installateurs, gespecialiseerde winkels, e-shops).