China biedt voortaan wereldwijde navigatie met Beidou

Het Chinese satellietnavigatiesysteem Beidou heeft vanaf nu wereldwijde dekking. Beidou is een tegenhanger voor het Amerikaanse GPS. De nauwkeurigheid van Beidou is nog niet op hetzelfde niveau. 

Het systeem zou volgens de Chinese autoriteiten eerder in bedrijf zijn dan gepland, zo tekent de South China Morning Post op. In Azië-Pacific zou het systeem op vijf meter nauwkeurig zijn. In de rest van de wereld is de nauwkeurigheid nu tien meter. Dat is voorlopig nog een stuk minder dan GPS. Afgelopen jaar werden er 19 satellieten in een baan om de aarde gebracht. Komende twee jaar komen er nog eens 12 satellieten bij waardoor de nauwkeurigheid flink verbeterd kan worden.

China is gestart met Beidou omdat het land minder afhankelijk wil zijn van GPS dat oorspronkelijk werd ontwikkeld door het Amerikaanse leger. China is bang dat in tijden van crises GPS uitgeschakeld kan worden waardoor het land zonder (of onnauwkeurige) locatiebepaling kan komen te zitten. Ook Rusland en Europa ontwikkelen hun eigen satellietnavigatiesystemen (Glonass en Galileo).

Er zijn inmiddels veel apparaten die geschikt zijn voor het nieuwe satellietsysteem van de Chinezen. Bijna alle smartphones die in China worden verkocht, onder meer van Huawei, Xiaomi en OnePlus beschikken over de juiste chips. Ook zijn ruim 2 miljoen auto’s op de Chinese wegen geschikt voor Beidou.