Jaarlijkse Raspberry Pi-competitie in het teken van smart cities & mobility

De jaarlijkse Raspberry Pi-competitie staat dit jaar in het teken van smart cities & mobility. Dat heeft de organisator PA Consulting bekendgemaakt. De competitie voor middelbare scholieren wordt voor de tweede maal in Nederland gehouden.

De organisatie laat weten dat er vorig jaar twintig inschrijvingen waren. Dit jaar hebben al meer dan veertig scholen zich aangemeld om mee te doen met de competitie. De eerste scholieren bezochten afgelopen weken al op uitnodiging van PA Consulting de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam.

Ze kregen daar uitleg hoe PA bijdragen levert aan smart cities & mobility. Zo werkt het bedrijf mee aan de Virgin Hyperloop One, het supersnelle transportsysteem dat onder meer in India, de VS en de Verenigde Arabische Emiraten wordt ontwikkeld. In Nederland werkt PA mee aan de Zitplaatszoeker voor de Nederlandse Spoorwegen

Huib Pasman, Innovation Lead bij de Johan Cruijff ArenA, liet de scholieren kennismaken met de ArenA als miniatuur ecosysteem en model voor een smart city. Technologie wordt er gebruikt voor innovatieve toepassingen zoals het kweken van het groen gras tot het managen van grote bezoekersstromen.

Hij schetste hoe innovatie in de Johan Cruijff ArenA een kickstart kreeg toen vlak voor de opening van de ArenA in 1996 duidelijk werd dat bij het ontwerp van het stadion aan alles was gedacht, behalve aan het welzijn van het gras. Vanuit de noodzaak om daar in korte tijd een oplossing voor te bedenken, heeft het stadion zich ontwikkeld tot innovatieve organisatie.

De Raspberry Pi-competitie is in Engeland al jarenlang een succes met honderden deelnemende teams. De wedstrijd heeft onder meer tot doel jonge mensen enthousiast te maken voor technologie, maar wil ook het belang van innovatie en samenwerking benadrukken.

De eerste editie van het event in Nederland kende een finale-event in de Johan Cruijff ArenA in april van dit jaar. De competitie is gericht op jongeren vanaf 12 jaar van vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholen die ervaring willen opdoen met computerprogrammeren en techniek.