Dynalogic verbetert informatievoorziening over bezorgmoment

Bezorgdienst Dynalogic heeft een verbeterde track en trace-functionaliteit in gebruik genomen. Voortaan wordt de verwachte aankomsttijd iedere tien minuten bijgewerkt. De consument krijgt daardoor een nauwkeuriger voorspelling van het verwachte bezorgmoment. 

Als de bezorgtijd wordt aangepast ontvangt de consument bovendien een sms-bericht. Dit is prettiger voor de consument, maar ook duurzaamheid speelt een rol, meldt het bedrijf. Door een nauwkeuriger voorspelling van het bezorgmoment verwacht Dynalogic dat consumenten vaker thuis zijn op het moment van bezorging.

De aanpassing voorkomt een tweede bezorgpoging en dus onnodige CO2-uitstoot. Dynalogic heeft de track & trace-techniek volledig in eigen huis ontwikkeld. De verbeterde versie introduceert ook een nieuwe look & feel van de portal. In een oogopslag is te zien waar een pakketje zich bevindt en wat de meest actuele voorspelling is van de bezorgtijd.

Een andere toevoeging is een FAQ-module. Eenvoudige vragen over de bezorging, het wijzigen van een adres of de verwachte aankomsttijd kunnen zo snel worden teruggevonden. Verder is de e-mailcommunicatie voorzien van een nieuwe look & feel.

Middels een pilot is de nieuwe track & trace omgeving in de afgelopen weken getest door verschillende ontvangers. Volgens Dynalogic zijn de resultaten hiervan positief.