Industrie heeft veel belangstelling voor collaboratieve robots

Bij industriële bedrijven is er grote belangstelling voor collaboratieve robots of ‘cobots’. Uit onderzoek door elektronicaspecialist Reichelt Elektronik blijkt dat 95 procent van de beslissers in de industrie interesse heeft. Toch worden dergelijke robots nog weinig gebruikt. 

Cobots zijn robots die samenwerken met mensen. Ze ondersteunen menselijke werkzaamheden en zouden volgens Reichelt Elektronik zelfs nieuwe banen opleveren. Ondanks de grote belangstelling onder zakelijke beslissers worden cobots nog weinig gebruikt. Een meerderheid (52,5 procent) van de Nederlandse bedrijven maakt er nog geen gebruik van.

Redenen hiervoor zijn met name de te hoge aanschafkosten (46 procent), mogelijke incompatibiliteit met bestaande systemen (33 procent) en gebrek aan interne kennis en kunde (32 procent). Van de ondervraagden geeft meer dan de helft (55 procent) aan in de komende twaalf maanden voornemens te zijn nieuwe robots aan te schaffen of bestaande roboticaoplossingen uit te breiden. Van de ondervraagden die geïnteresseerd zijn in cobots, is ongeveer de helft (47 procent) van plan om in de komende twaalf maanden al cobots binnen het bedrijf te introduceren.

De belangrijkste redenen voor de inzet van robots zijn het vergroten van productiviteit (vijftig procent), het uit handen nemen van zware taken voor werknemers (45 procent) en het risico op fouten terugdringen (42 procent). Met name voor fysiek zware en gevaarlijke taken kiezen organisaties voor robots, maar robots worden ook voor testdoeleinden ingezet. Daarnaast zijn robots die geen zwaar werk overnemen, maar bijdragen aan betere resultaten door (bij)scholing en training populair. Van de respondenten heeft 68,5 procent interesse in educatieve robots.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Reichelt Elektronik uitgevoerd door OnePoll onder tweehonderd beslissers in bedrijven voor softwareontwerp, technologie, ontwikkeling, programmering, IT en software in Nederland.