Qualcomm komt met nieuwe chipset voor AR- en VR-brillen

Tijdens een Tech Summit in Maui heeft Qualcomm een volgende generatie chipset aangekondigd voor smartphones en 5G-verbindingen. De nieuwe chip kan worden gebruikt in Augmented Reality (AR)- en Virtual Reality (VR)-brillen. 

De Qualcomm Snapdragon XR2 is speciaal ontwikkeld voor smart glasses en headsets. Als optie kan de chip 5G ondersteunen. De processor kan toekomstige AR- en VR-headsets aansturen zoals Oculus Quest en Microsoft Hololens. CNET mocht alvast kijken naar enkele referentie-ontwerpen van Qualcomm.

De XR2-chip van Qualcomm is gebaseerd op de Snapdragon 865-chip. De grafische prestaties zullen twee keer zo hoog zijn als in de huidige Oculus Quest met een hogere resolutie (2880×2880 pixels per oog bij 90 Hz). Een 5G-verbinding zal beschikbaar zijn in enterprise (lees: duurdere) headsets. Bij gebruik van 5G kunnen beelden in de cloud worden gerendered, waardoor de headset zelf minder rekenkracht nodig heeft.

Opvallend aan de nieuwe chipset is de ondersteuning voor zeven camera’s tegelijk. De camera’s kunnen worden gebruikt voor het in kaart brengen van oogbewegingen, handgebaren en gezichtsuitdrukkingen. Het door CNET bekeken prototype had ook de beschikking over een hand-tracking sensor, al bleek die nog niet te werken tijdens de demonstratie. Naar verwachting zullen de eerste headsets met de Snapdragon XR2-chip eind 2020 op de markt verschijnen.