De vier belangrijkste cyberdreigingen voor 2020 volgens Kaspersky

Ook dit jaar komt Kaspersky met een voorspelling van de grootste cybersecurity-dreigingen voor het nieuwe jaar. Voor 2020 voorspelt de cyberbeveiliger met name problemen in de telecom-, health-, finance- en corporate sector. 

De complete lijst Kaspersky Vertical Threat Predictions voor 2020 is beschikbaar op Securelist.com. De lijst met prognoses is onderdeel van het Kaspersky Security Bulletin (KSB), een jaarlijkse reeks artikelen over veranderingen in de wereld van cybersecurity. Hieronder de vier belangrijkste dreigingen voor 2020 volgens Kasperksy.

Telecom: risico’s implementatie 5G
Met een bredere implementatie van 5G in 2020 zullen meer tekortkomingen en onvolkomenheden zichtbaar worden in 5G-apparaten, klantenbeheer en administratie door overheden. Dit kan een aanvaller in staat stellen om een telco-infrastructuur te hacken,  klanten te bespioneren of verkeer om te leiden.

Health: bescherming dossiers en apparatuur
Kaspersky raadt de zorgsector aan om zich te focussen op het beschermen van medische dossiers, maar ook om de bescherming van geïmplanteerde medische apparaten, zoals een pacemaker, in de gaten te houden. Aanvallen op laatstgenoemde zijn nog niet eerder voorgekomen, maar dat is gezien de beveiligingsproblemen van deze apparaten slechts een kwestie van tijd.

Corporate: aandacht voor cloud infrastructuur
IT-beveiligers van ondernemingen moeten meer aandacht besteden aan de infrastructuur van de cloud en de groeiende risico’s van medewerkers die toegang hebben tot het interne netwerk. Groepen criminelen specialiseren zich in het rekruteren van deze medewerkers via diverse technieken, waaronder afpersing.

Finance sector: grootste doelwit cybercriminelen in 2020
In 2020 richten financieel georiënteerde cybercriminelen hun pijlen op investeringsapps, online financiële dataverwerkingssystemen en opkomende cryptovaluta. Ook de ontwikkeling van nieuwe malware voor mobiel bankieren is een aandachtspunt voor het nieuwe jaar.