Mozilla legt slimme gadgets langs de privacy-meetlat

In aanloop naar kerst worden er weer talloze ‘slimme’ gadgets verkocht. Het is bekend dat dit soort apparaten niet altijd even goed zijn voor je privacy. Mozilla helpt bij het vinden van een privacyvriendelijk device. 

De gids bevat onder de titel ‘Privacy not included’ een lijst met populaire kerstcadeaus waarvan de privacy wordt beoordeeld. Sommige slimme apparaten krijgen een prima oordeel zoals de Sono One SL (een slimme speaker zonder microfoon), maar andere komen er veel minder goed vanaf. In die laatste categorie vallen onder meer beveiligingscamera’s van Ring en Nest en smartspeakers met Alexa erop.

Bij het beoordelen van de apparaten let Mozilla onder meer op het gebruik van encryptie, het updatebeleid en de eisen aan een streng wachtwoord. Onder meer Sonos, Apple en Garmin komen er redelijk tot goed vanaf. Ring, Google en Nest komen aanzienlijk minder goed uit de bus.

Het slechtst komt Facebook Portal er vanaf, een smart display van de bekende internetgigant. Het apparaat volgt kopers met een ingebouwde camera en kan meeluisteren met de voor Alexa ingebouwde microfoon, aldus Mozilla. Zelf uitzoeken of een apparaat voldoet aan de maatstaven kan hier.