Liander op koers bij het plaatsen van slimme meters

Netbeheerder Liander zegt op koers te liggen bij het plaatsen van slimme meters in Nederlandse huishoudens en bij kleine bedrijven. Afgelopen jaar werden er 585.000 nieuwe meters geplaatst.

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft met alle netbeheerders afspraken gemaakt voor het plaatsen van slimme meters tussen 2015 en 2020. Consumenten krijgen het aanbod de traditionele elektriciteits- en gasmeter te laten vervangen door een slimme meter die meer inzicht geeft in het energieverbruik.

Liander, de grootste netbeheerder van Nederland, heeft tot nog toe 2,7 miljoen slimme meters geplaatst. In totaal moeten er 3,1 miljoen adressen voorzien worden van een nieuwe meter. Komend jaar heeft de netbeheerder nog zo’n 420.000 adressen te gaan. Een deel hiervan bestaat uit onbemande adressen, zoals garageboxen of gemalen.

De slimme meter helpt beter inzicht te krijgen in het dagelijks energieverbruik. Dat is nodig omdat er steeds meer energie wordt gebruikt, maar ook omdat energie vaker lokaal wordt opgewekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Bovendien geven de nieuwe meters consumenten realtime inzicht in energieverbruik- en kosten. Dat helpt bij het sparen. Verder kan Liander met de slimme meter sneller storingen vinden, oplossen en zelfs voorkomen.