Alexa toont emoties en is beschikbaar op minder krachtige apparaten

Alexa, de spraakdienst van Amazon, is vanaf nu beschikbaar op apparaten die over weinig processorkracht beschikken. Tot voor kort was er minimaal een ARM Cortex A-klasse microprocessor vereist met 100 megabytes.

Amazon kondigt aan dat dit niet langer het geval is, schrijft Silicon Angle. Voortaan kan het rekenwerk in de cloud worden gedaan. Daardoor is het toevoegen van spraak aan een apparaat in een klap vijftig procent voordeliger. Ook het verwerken van de spraakopdrachten kan de cloud afhandelen. Hierdoor is het mogelijk dat lichtknoppen en thermostaten de beschikking krijgen over spraak.

Een ander nieuwtje is dat Alexa op korte termijn emotie in haar stem kan laten horen door bijvoorbeeld blij of teleurgesteld te klinken. Ontwikkelaars van Alexa-toepassingen hebben de keuze uit zes emoties, van zeer enthousiast tot bijzonder teleurgesteld. Een opgewonde stem past goed bij een goed beantwoorde quizvraag, geeft RTL Nieuws als voorbeeld, terwijl een teleurgestelde stem past bij een verloren sportwedstrijd.