ACM: verplichte informatie over updatebeleid IoT-apparaten

Als consumenten Internet of Things (IoT)-apparaten kopen moeten ze voor aankoop informatie ontvangen over het updatebeleid van de fabrikant. Zo luidt het oordeel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). 

ACM gaat komende tijd bekijken of aanbieders van slimme apparaten aan deze voorwaarde voldoen. Is dat niet het geval dan gaat de ACM hen hierop aanspreken. Edwin van Houten, directeur consumenten bij de ACM, laat weten: “Juist bij slimme apparaten is het van groot belang dat consumenten weten hoe het is geregeld met updates. Dan weet je namelijk ook hoe lang het apparaat goed en veilig gebruikt kan worden.”

Volgens ACM moeten consumenten voordat zij een slim apparaat kopen niet alleen informatie ontvangen over wat het apparaat doet en wat het kost, maar ook hoe wordt omgegaan met updates die voor de veiligheid en de functies van het apparaat zorgen. Deze informatie kunnen zij dan betrekken in hun keuze. Als er geen updates verschijnen, kan dit betekenen dat het apparaat binnen afzienbare termijn onbruikbaar en/of onveilig wordt.

De ACM vraagt consumenten hun ervaringen door te geven met de aankoop van ‘slimme’ apparaten. Geeft een fabrikant of verkoper bijvoorbeeld geen informatie over het updatebeleid? Consumenten kunnen dit melden bij ACM ConsuWijzer.