ISO introduceert standaarden voor Internet of Media Things (IoMT)

Het Internet of Things (IoT) heeft gezorgd voor spectaculaire nieuwe mogelijkheden. De volgende stap is het Internet of Media Things (IoMT). Nieuwe internationale ISO- en IEC-standaarden moeten zorgen voor harmonisatie van deze nog jonge trend. 

Bij IoMT spelen mediabestanden een cruciale rol. Een voorbeeld van IoMT is een slimme deurbel waarbij een camera in combinatie met gezichtsherkenning ervoor zorgt dat de deur opengaat en bepaalde lampen in een gebouw aangaan. Ook intelligent videotoezicht in steden is een voorbeeld van IoMT.

Standaardenorganisatie ISO verwacht dat IoMT gaat zorgen voor grootschalige data-uitruil. Dat kan alleen goed werken als synchronisatie en interoperabiliteit goed zijn geregeld. Een nieuwe serie standaarden, onder de noemer ISO/IEC 23093, zorgt voor de vereisten en een gezamenlijke taal waarmee media-apparaten, applicaties en diensten samen kunnen werken. De standaarden beschrijven de dataflow tussen mediabestanden.

Het gaat om een breed inzetbaar framework voor communicatie, opslag, analyse, interpretatie en het opvragen van mediabestanden uit grootschalige IoMT-toepassingen. De eerste twee standaarden in de reeks zijn onlangs gepubliceerd. Ze specificeren de application programming interface (API) en benodigde tools voor het uitwisselen van data tussen applicaties. Volgend jaar zullen aanvullende standaarden worden vastgesteld.

Volgens voorzitter van het technisch comité Teruhiko Suzuki zijn er vele gebieden waar de IoMT kan helpen bij kostenreductie en een betere kwaliteit van leven. “Zo kunnen in de gezondheidszorg smart glasses ervoor zorgen dat slechtzienden zich beter kunnen oriënteren. Lichaamssensoren kunnen diabetici helpen bij het monitoren van hun insulineniveaus,” legt hij uit.

Andere voorbeelden zijn slimme brandbestrijding waarbij IP-surveillancecamera’s worden gebruikt en productieprocessen in ‘slimme’ fabrieken. Meer toepassingen staan in het in 2018 verschenen wetenschappelijk rapport Beginning of a new standard: Internet of Media Things.