M2MBlue: De kracht van connectiviteit in IoT

M2MBLUE IS UW IOT-PARTNER

Tegenwoordig kun je geen artikel meer lezen of de term IoT staat er al. Wat vaak vergeten wordt is dat connectiviteit en de netwerkinfrastructuur hier aan ten grondslag liggen. Immers, zonder stabiel en betrouwbare connectiviteit is er geen IoT. Als onderdeel van Wireless Logic, de grootste Europese IoT-provider, ondersteunt M2MBlue bedrijven in de integratie en het gebruik van IoT. M2MBlue is een global connectivity solution provider en levert volledig gemanagede diensten.

Het leveren van unieke toegevoegde waarde aan een oplossing is wat M2MBlue differentieert, aldus Vanessa Claessen, Sales & Marketing Manager. “Geen enkel bedrijf is hetzelfde, wat ook geldt voor de netwerkinfrastructuur. Op basis van locatie en type applicatie wordt bekeken wat voor soort oplossing passend zou zijn. M2MBlue ontzorgt u tijdens het gehele traject, zodat u zich bezig kan houden met de dagelijkse bedrijfsactiviteiten.” Het creëren van internet op plaatsen waar dat niet is, oftewel critical applications, dat is de kracht van M2MBlue. “Veel bedrijven worden steeds afhankelijker van een stabiele en constante internetconnectie. Vanuit die noodzaak is onze oplossing ontstaan, jaren geleden voor de Europese riviercruiseschepen.”

Deze formule bleek zo succesvol dat M2MBlue deze vertaald heeft naar in feite elk bedrijf die afhankelijk is van een internetconnectie die niet offline mag zijn, waarbij alles draait om redundantie, waar stabiele en constante bandbreedte nodig is, waarbij een minimale downgrading van service negatieve gevolgen kan hebben voor bedrijfsactiviteiten, bijvoorbeeld real-time monitoren van patiënten en betalingsactiviteiten in winkels. “In termen van doelgroepen denkt M2MBlue niet. Het gaat niet om welk marktsegment maar om de oplossing. Daarom is het dienstenportfolio gebaseerd op een hoog, midden- en laag segment.”

Het hoge segment

Vanessa Claessen

Hierin zijn data, bandbreedte, snelheid en redundantie de belangrijkste criteria. Per router kan ongeveer 400 Mbps worden gecreëerd en er gemiddeld 1000 users op aangesloten kunnen worden. Doormiddel van het bonden van 4G-sims wordt er één grote connectie gecreëerd. De hardware kan men tevens stacken om een nog grotere bandbreedte te creëren. Naast het bonden van simkaarten kunnen ook andere connectiviteitsoplossingen hieraan worden toegevoegd, bijvoorbeeld glasvezel. Naast de riviercruises zijn bungalowparken, enterprises en distributiecentra hier voorbeeldklanten van. “Het komt steeds vaker voor dat een tijdelijke 4G-oplossing nodig is omdat de glasvezel nog niet geïnstalleerd is; deze use case noemen we rapid deployment. Bedrijven kunnen niet zonder internet. In principe kan M2MBlue, zeker in Europa, binnen 48 uur elke applicatie online hebben.”

Het creëren van internet op plaatsen waar dat niet is, oftewel critical applications, dat is de kracht van M2MBlue

Naast de intelligente hardware wordt er een end-to-end-verbinding gecreëerd die van de applicatie naar M2MBlue’s datacenter loopt. Deze VPN zorgt ervoor dat alle onderliggende connecties zwaar beveiligd zijn. Maar er zijn nog veel meer extra diensten die opgenomen kunnen worden in de totaaloplossing, bijvoorbeeld content filtering en throtling.

Claessen: “Het gaat niet meer om een router met simkaart maar de toegevoegde waarde van M2MBlue die berust in de additionele diensten om een zo goed mogelijke combinatie te maken tussen kwaliteit en kosten. Kwaliteit is dan ook het uitgangspunt, ongeacht welke dienst er afgenomen wordt. Een totaaloplossing uit het lage segment wil niet zeggen dat de kwaliteit minder is, alleen dat er minder bandbreedte nodig is omdat er minder users gebruikmaken van de applicatie.”

Het midden- en lage segment wIn deze segmenten zijn er verschillende modellen hardware beschikbaar. Het middensegment-hardware kan maximaal 300 Mbps creëren met een maximum van 100 users. Voorbeeld applicaties zijn:
• LTE back-up systemen voor kleinere sites;
• Speed camera’s/CCTV;
• Energie/gridmanagement/renewables/asset management.

“Retailwinkels worden veelal voorzien van oplossingen uit het middensegment”, weet Claessen. “Vaak gaat het om het aansluiten van een betalingssysteem en camerabeveiligingssysteem op 4G of als back-up, in het geval er een storing is in de primaire vaste verbinding.”

Het gaat niet meer om een router met simkaart maar om de toegevoegde waarde van M2MBlue

De hardware van het lage segment kan maximaal 150 Mbps creëren met een maximum van 50 users. Deze oplossingen worden ingezet voor bijvoorbeeld:
• Out of band management (remote sites);
• Digital signage;
• Video surveillance (CCTV);
• Vending machines/kiosk;
• Elektrische laadpalen;
• ATMs;
• Environment monitoring (bijvoorbeeld agrarische sector).

Sim- & device management

Om als klant inzicht te verkrijgen in zijn eigen sim- en device-activiteiten is een online managementplatform gecreëerd genaamd SIMPro. “Dit platform monitort en geeft real-time de simactiviteiten weer. Alle simactiviteiten worden geïntegreerd in één factuur, ook al zijn de onderlinge sims afkomstig van verschillende operators.” M2MBlue heeft relaties met internationale en lokale operators met een keuze uit meer dan 600 netwerken. Daarnaast zijn er op simniveau ook verschillende additionele diensten, zoals fixed public of private IP, private APN en levert M2MBlue verschillende VPN-koppelingen en API’s.

Blijven innoveren

De IT-markt veranderd zo snel dat je als bedrijf constant moet blijven innoveren. “Op dit moment is de Wireless Logic Group bezig met de ontwikkeling van de eSIM en een Layer 2-product”, vertelt Claessen. “Er komt steeds vaker een vraag vanuit de markt om het internet over het ethernet te pushen; het gaat hier dus om de layer 2-connectiviteitslaag.”

Channelpartners: Krachten bundelen is key
Door de intrede van IoT wil M2MBlue zijn channelnetwerk uitbreiden omdat er zoveel kansen liggen in het samenwerken met partners. Niet elk bedrijf vindt het makkelijk om de kansen te zien die IoT met zich mee brengt of weet niet goed hoe dit te vertalen naar de eigen bedrijfsactiviteiten. In dit proces zou M2MBlue graag uw partner zijn en u ondersteunen met het creëren van nieuwe verdienmodellen, oftewel een maandelijks terugkerend verdienmodel. Partners zouden M2MBlue’s oplossing kunnen integreren in hun eigen portfolio en daaraan hun eigen diensten en services kunnen toevoegen. De essentie van partnering gaat om commitment, het gezamenlijk leads benaderen en potentiele klanten bedienden. Het samen krachten bundelen is de nieuwe koers!

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 7-2019]

Lees het artikel hier in PDF