IoT-ruimtenetwerk Hiber is gestart met eerste testfase

Hiber, het Nederlandse bedrijf dat een wereldwijd Internet of Things (IoT)-netwerk wil bouwen, heeft de eerste twee nano-satellieten geactiveerd. Het bedrijf gaat daarmee de komende twee maanden tests uitvoeren. 

Het nieuwe satellietnetwerk maakt IoT-toepassingen mogelijk op afgelegen plaatsen. Vorig jaar werd de eerste satelliet gelanceerd. Komende maanden testen enkele commerciële klanten het Hiberband-netwerk, meldt Tweakers. Hiber gaat de concurrentie aan met reguliere technologieën zoals LoRa, NB-IoT en Sigfox die slechts een beperkt bereik hebben. Het bedrijf wil uiteindelijk dekking bieden op zo’n 90 procent van de aardbol.

Hiber kiest voor nano-satellieten. Die zijn een stuk voordeliger en hebben bovendien minder stroom nodig dan traditionele satellieten. De zuinige nano-satellieten vliegen zestien keer per dag over de polen en twee keer per dag over elke plek op de evenaar. Hierdoor kan het bedrijf wereldwijd dekkende IoT-connectiveit aanbieden.

Uiteindelijk zal het Hiber-netwerk zo’n zestig tot tachtig nano-satellieten omvatten. Volgens Hiber is er belangstelling uit onder meer de landbouw-, energie- en logistieke sector. De start-up richt zich op IoT-toepassingen op het platteland en op afgelegen plekken. De prijsstelling is laag: het bedrijf mikt op minder dan een dollar per maand per apparaat.