Toyota steekt geld in Nederlandse robotspecialist Smart Robotics

Het Nederlandse Smart Robotics heeft een ‘substantiële’ investeringsronde afgerond. Bedragen zijn niet bekend gemaakt. Wel bekend is dat het Nederlandse hightech durfkapitaalfonds Innovation Industries en het Japanse Mirai Creation Fund II, ondersteund door Toyota Motor Corporation, de knip hebben getrokken.

Smart Robotics wordt wel omschreven als een uitzendbureau voor robots. Het bedrijf heeft een softwareplatform ontwikkeld dat werkt met kunstmatige intelligentie waardoor robots met elkaar kunnen samenwerken. Het bedrijf is actief in markten als e-commerce, pharma en FMCG (Fast Moving Consumer Goods). De robots kunnen eenvoudig worden geconfigureerd waardoor uitgebreid programmeren niet nodig is. Zo kan een robot snel worden ingezet.

Het nieuwe kapitaal wordt gebruikt om de uitrol van Smart Robotics’ palletizing en item picking applicaties te versnellen. Ook de ontwikkeling van nieuwe softwareapplicaties heeft baat bij de succesvolle investeringsronde.

Oprichter Mark Menting zegt dat Innovation Industries en Mirai waardevolle ervaring meebrengen voor het opschalen van het hightech bedrijf. Daardoor moet Smart Robotics zijn leidende positie kunnen behouden.