‘Markt voor smarthome-abonnementen bedraagt 500 miljoen’

De potentiële omzet van smart home abonnementen bedraagt maar liefst 500 miljoen euro op jaarbasis. Bijna een kwart van Nederland is bereid om gemiddeld 29 euro per maand te betalen voor een dergelijke dienst.

De cijfers staat in de derde editie van de Smart Home Monitor door onderzoeksbureau Multiscope. Het onderzoek werd gehouden onder 4.700 Nederlanders.

Eén op de vijf Nederlanders geeft aan interesse te hebben in een smart home totaaloplossing waarbij slimme verwarming, verlichting, beveiliging, huishoudelijke apparaten en speakers in één keer geïnstalleerd worden (20 procent). Dit komt neer op 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens.

Wanneer deze totaaloplossing in abonnementsvorm wordt aangeboden dan is de interesse nog groter (23 procent). Meer dan 1,8 miljoen huishoudens zijn bereid om een maandelijks bedrag te betalen voor een slim huis. De groep geïnteresseerden in een smart home totaaloplossing zijn vaker mannen (26 procent) dan vrouwen (13 procent). Daarnaast blijken jongeren vaker geïnteresseerd.

Verder valt op dat onder 18- tot 49-jarigen (28 procent) de abonnementsvorm duidelijk populairder is dan onder 50-plussers (18 procent).