IoT Fieldlab van TU Delft officieel gestart

Tijdens een bijeenkomst op de TU Delft Campus is het nieuwe fieldlab Do IoT (Delft on Internet of Things) officieel van start gegaan. Het fieldlab richt zich op het ontwikkelen van IoT-toepassingen. Daarbij speelt 5G een belangrijke rol. 

Binnen de TU Delft werken meerdere faculteiten aan de technische uitdagingen die IoT meebrengt. Voorbeelden zijn de faculteiten EWI, Techniek, Bestuur en Management (TBM) en Industrieel Ontwerpen (IO). Ook kwesties rond governance, design en sociale aspecten staan op de agenda van de technische universiteit.

Tijdens de bijeenkomst werden diverse IoT-toepassingen genoemd, waarbij 5G vaak een voorwaarde is. Zo legde associate professor EWI Fernando Kuipers uit dat de snelheid en betrouwbaarheid van 5G belangrijk is voor een chirurg om op afstand een operatie uit te voeren met een robotarm.  Door het tactiele internet kan een chirurg ‘voelen’ dat hij niet te diep snijdt. “Dat kan enkel met de zeer korte reactietijd van het 5G netwerk,” aldus Kuipers.

In het nieuwe fieldlab is het mogelijk om dergelijke toepassingen te testen. Voor het Do IoT Fieldlab werken enkele partners samen waaronder de provincie Zuid-Holland, TNO, gemeente Delft, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), gemeente Katwijk, Holland Rijnland, T-Mobile en de TU Delft.

Het nieuwe lab heeft testlocaties op de TU Delft Campus (The Green Village) en Unmanned Valley Valkenburg bij Katwijk. Op Unmanned Valley Valkenburg gaan toepassingen voor drones worden getest. In The Green Village wordt gewerkt aan zelfrijdende auto’s.