Nederlandse smart city-app Fixi gaat internationaal

De Nederlandse app Fixi breidt uit over de grens. De app voor smart cities wordt inmiddels in vijftig Nederlandse gemeenten gebruikt. Op het Smart City Expo World Congress in Barcelona zal de app worden gepresenteerd aan een internationaal publiek.

Fixi stelt burgers in staat stelt om problemen in de openbare ruimte bij de gemeente te melden. Volgens de ontwikkelaars kan de app alledaagse ergernissen oplossen. Denk aan het adequaat omgaan met problemen in de openbare ruimte zoals omgewaaide bomen, wateroverlast, overvolle prullenbakken, hondenpoep of losliggende stoeptegels.

Volgens de ontwikkelaars heeft dit een groot effect op hoe inwoners de leefbaarheid van hun gemeente ervaren. De app Fixi is een initiatief van automatiseringsspecialist Decos uit Noordwijk en Nederlandse gemeenten. Ze bedachten een app waarmee inwoners razendsnel meldingen over de openbare ruimte kunnen doen bij hun gemeente. Gebruikers maken een foto van het probleem en dienen deze digitaal in bij de gemeente. De gemeente kan er dan meteen mee aan de slag. Is het probleem opgelost, dan maakt de gemeente daar een foto van en wordt deze aan de indiener gestuurd.

Na de succesvolle uitrol in Nederland vinden de initiatiefnemers het tijd om de app te presenteren aan een internationaal publiek. Dat zal eind november gebeuren op de Smart City Expo World Congress in Barcelona. Daar dingt Fixi ook mee naar de felbegeerde World Smart City Award.