KPN is gestart met landelijke test van 5G-netwerk

KPN is gestart met het testen van 5G-netwerktechnologie tussen meerdere locaties in Nederland. Er werden telefoon-, video- en dataverbindingen opgezet. Daarbij gebruikte KPN de 3,5 GHz-spectrumband. 

Bij de proef werden meerdere 5G-smartphones gebruikt: een Samsung Galaxy S10 5G, de Huawei Mate 20 X en een Oppo Reno 5G. Ze maakten verbinding met het 5G-netwerk in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam, het 5G FieldLab in de Rotterdamse Haven en het Technology Lab van KPN in Den Haag. Voor de aansluiting is gebruik gemaakt van een 10 Gbps transmissienetwerk.

Met één van de smartphones werd een downloadsnelheid van 1,3 Gbps gerealiseerd. Volgens KPN laat dit zien dat met 5G de capaciteit van mobiele netwerken steeds verder toeneemt. Er zijn hele hoge snelheden te realiseren, maar ook zijn kortere reactietijden (‘latency’) en meer precisie mogelijk. Hierdoor worden nieuwe toepassingen mogelijk zoals Internet of Things (IoT), Augmented Reality en Virtual Reality.

KPN doet al twee jaar lang ervaring op met de nieuwe technologie in vijf 5G FieldLabs. Het telecombedrijf gaat daar komende tijd mee door, waarbij met name specifieke 5G-toepassingen worden getest. KPN verwacht dat 5G een essentiële katalysator kan zijn voor een verdere digitalisering van de Nederland.

KPN gaat voor de 5G-tests gebruik maken van de drie 5G-frequentiebanden die in Europa als eerste beschikbaar komen: de 700 MHz band die in Nederland na de frequentieveiling in 2020 beschikbaar is voor 5G, de 3.5 GHz band die naar verwachting vanaf 2022 beschikbaar komt en de 26 GHz band waarvan nog niet bekend is wanneer deze beschikbaar komt in Nederland.

KPN is sinds begin oktober gestart met het landelijk testen van 5G op 700 MHz. Het afgelopen jaar heeft KPN al lokaal ervaring opgedaan met 700 MHz spectrum in het 5G FieldLab in Rotterdam. Daar zijn verschillende toepassingen getest waarmee industriële productieprocessen verder kunnen worden geoptimaliseerd. Binnenkort gaat KPN ook tests uitvoeren met het 26 GHz spectrum in Amsterdam.

Sinds begin 2017 onderzoekt KPN de toegevoegde waarde van 5G met klanten en technologiepartners op verschillende plekken in Nederland. KPN heeft vier eigen 5G Field Labs in Amsterdam Zuidoost, de Rotterdamse haven, Drenthe en Helmond. Daar onderzoekt het bedrijf hoe 5G bedrijfsprocessen kan optimaliseren en digitaliseren en de klantervaring kan verbeteren. Ook wordt onderzocht hoe deze nieuwe netwerktechnologie, in combinatie met ontwikkelingen zoals artificial intelligence, drones en virtual reality, kan worden ingezet voor tal van slimme toepassingen. Daarnaast is KPN partner van het eerste uur van 5Groningen, de 5G-proeftuin in Noord-Nederland.