Toon-ontwikkelaar Quby legt meerdere octrooien vast

Quby, het bedrijf dat de slimme thermostaat Toon bedacht, heeft recent meerdere octrooien vastgelegd. Het gaat om technologie die te vinden is in de nieuwste Toon-displays. Toon wordt sinds 2012 samen met Eneco op de markt gebracht.

Het eerste octrooi draait om het in kaart brengen van het verbruik van apparaten. Toon beschikt over een zogeheten verspillingschecker die apparaten aanwijst die relatief veel stroom verbruiken. Tot voor kort was het lastig om het verbruik van een apparaat binnen een huishouden te ontleden, maar Quby’s datawetenschappers zijn erin geslaagd dankzij een zelflerend algoritme.

Quby kreeg verder twee octrooien voor de nieuwe generatie displays in Toon (ook wel Toon 2 genoemd). Een octrooi beschrijft hoe het apparaat beter in staat is om een accurate temperatuurmeting te doen met minder rekenkracht. Een ander octrooi laat zien hoe Toon via geluidsgolven detecteert of er mensen in huis zijn. Door ultrasone bewegingsdetectie te gebruiken kan het apparaat zonder microfoons, in tegenstelling elektronische assistenten. Uit privacy-overwegingen is dat een pluspunt.

Quby is onderdeel van de Eneco Groep. In Nederland is Quby vooral bekend van Toon. In andere landen werkt Quby voor andere (energie)bedrijven, waaronder in Duitsland, Spanje en België. Het bedrijf stelt zich ten doel via innovatieve technologie een bijdrage te leveren aan de energietransitie.