Nederlandse Google Assistent heeft nu ook een mannelijke stem

Google heeft uit laten zoeken of Nederlanders liever een mannelijke of vrouwelijke stem hebben voor hun virtuele assistent. Het blijkt dat vrouwelijke stemmen als vriendelijker worden ervaren, maar mannelijke als duidelijker. Het onderzoek valt samen met de introductie van een Nederlandse mannelijke stem voor Google Assistent. 

Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat Nederland kennis maakte met Google Assistent, de virtuele assistent die helpt bij allerlei alledaagse zaken zoals het beheren van de agenda, het instellen van een wekker of het informeren over files onderweg.

Tot nu toe was er alleen een vrouwelijke stem, maar vanaf nu kunnen gebruikers ook kiezen voor een mannelijke stem. Het aanpassen gaat via de Google Home-app of via de instellingen van de Google Assistent.

Het onderzoek over stemmen van virtuele assistenten werd gedaan door onderzoeksbureau Kien in opdracht van Google. Ongeveer de helft van de 2431 ondervraagde Nederlanders (18+) gebruikt wel eens een virtuele assistent. De Google Assistent blijkt het meest gebruikt, gevolgd door Siri.

Ruim 45 procent van de Nederlanders vindt het fijn om voor een digitale assistent te kunnen kiezen tussen een mannelijke of een vrouwelijke stem. Slechts een kwart van de respondenten vindt het discriminerend als er geen keuze is.

Als gebruikers van virtuele assistenten mogen kiezen, dan is een vrouwelijke stem vooral onder mannen populair: 52 procent van de mannen zou voor de vrouwelijke stem kiezen, tegenover 31 procent van de vrouwen. Opvallend is dat de helft van de vrouwen geen voorkeur heeft voor een mannelijke of vrouwelijke assistent.

Mannelijke assistent Vrouwelijke assistent Geen voorkeur
Man kiest voor…. 10,5% 51,7% 37,9%
Vrouw kiest voor… 17,3% 31,4% 51,2%

 

Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederlanders vrouwelijke stemmen vaak vriendelijker vinden en mannelijke stemmen duidelijker. Verder praat 30 procent van de gebruikers tegen de virtuele assistent alsof het een mens is. Driekwart van de gebruikers zegt doorgaans beleefd te spreken tegen hun virtuele assistent.

Er zijn anderhalf keer zoveel mannen als vrouwen die aangeven dat ze wel eens een ongepaste opmerking maken tegen hun assistent (34,6 procent versus 22,6 procent).
Mannen zijn over het algemeen frequentere gebruikers van virtuele assistenten dan vrouwen: 43 procent van de mannen gebruikt meerdere keren per week een virtuele assistent versus vrouwen 31 procent.

In de video hieronder kun je de nieuwe stem alvast horen.