Vodafone gebruikt 5G om trein op afstand te besturen

Vodafone heeft voor het eerst een trein laten rijden die op afstand werd bestuurd via 5G-technologie. De trein van het Franse techbedrijf Thales reed het traject van de Smart Rail Connectivity Campus in de regio Chemnitz-Erzgebirge. 

Dankzij 5G is het mogelijk om met een bandbreedte van 500 Megabit per seconde contact te houden met de trein. Ook de lage latency van 5G – minder dan 10 milliseconde – is belangrijk in deze toepassing. Vodafone schets een toekomst waarin bijvoorbeeld goederentreinen op afstand bestuurd worden. Het telecombedrijf verwacht dat treinmachinisten vanuit hun thuiskantoor treinen kunnen besturen.

De test is een voorbeeld van wat er mogelijk is met 5G. In samenwerking met partners test Vodafone op dit moment diverse toepassingen van de snelle mobiele netwerktechnologie. De Smart Rail Connectivity Campus is uniek in Europa. Ruim honderd bedrijven werken er samen bij het ontwikkelen van toekomstige treinen waarin automatisering en milieuvriendelijk transport centraal staan.

In juli lanceerde Vodafone het eerste 5G-mobiele telefoonnetwerk in Duitsland. Er zijn momenteel meer dan 50 stations in het 5G-netwerk van Vodafone. Duizenden klanten maken al gebruik van het 5G-netwerk van Vodafone.

Vodafone op afstand bestuurde trein
Een lege cabine in de op afstand bestuurde trein.