IoT-projecten van Universiteit Twente genomineerd voor ‘beste tech-idee 2019’

Twee Internet of Things (IoT)-projecten van de Universiteit Twente (UT) zijn genomineerd voor ‘Het beste tech-idee van 2019’ van het populair-wetenschappelijke magazine KIJK. Het gaat om een elektronische neus tegen voedselbederf en een ‘slimme’ regenton. 

Het eerste project heeft de naam eNose en wordt ontwikkeld door studenten Rens Horst en Rick Cohen, begeleid door UT-wetenschapper Sissi de Beer. Het gaat om een sensor op basis van polymeerborstels. Deze polymeren kunnen aceton detecteren dat onder meer vrijkomt bij aardappelrot. De sensor is veel gevoeliger dan bestaande methoden.

Het tweede genomineerde project is de Ensketon, bedacht door Jur van Geel van Creative Technology en zijn medestudenten. Het gaat om een intelligente regenton die zelf Buienradar checkt. Als een fikse bui in aantocht is, kan de ton besluiten om al eerder zijn inhoud te lozen en zo bij te dragen aan een slimmere waterhuishouding. Het studententeam bedacht de Ensketon tijdens de 20Creathon competitie en waren ook winnaar. In de verdere uitwerking van hun idee werken zij samen met de gemeente Enschede en het Waterschap Vechtstromen.

Het magazine KIJK heeft projecten van studenten en startende ondernemers genomineerd voor ‘Het beste tech-idee van 2019‘. Stemmen is mogelijk tot 1 oktober.