Trend Micro verwacht verdere toename van aanvallen op IoT-devices

Trend Micro waarschuwt dat hackers actief op zoek zijn naar het lucratief verkopen van aanvallen op Internet of Things (IoT)-apparaten. In forums op het dark web wisselen cybercriminelen tips uit over dergelijke aanvallen. Dat staat in een nieuw rapport van de cybersecurity-expert. 

Voor het rapport analyseerde Trend Micro Russische, Portugese, Engelse, Arabische en Spaanse ondergrondse forums. Het bedrijf wilde uitvinden welke plannen cybercriminelen hebben om IoT-apparaten aan te vallen. Ook hoopte de IT-beveiliger te achterhalen hoe ze geld willen verdienen.

De meest geavanceerde aanvallen worden besproken op de Russisch- en Portugeestalige forums. Daar blijken de deelnemers sterk gericht op de verkoop van toegang tot gekraakte apparaten, met name routers, webcams en printers. De apparaten kunnen onder meer ingezet worden bij cyberaanvallen.

Trend Micro verwacht dat het aantal IoT-aanvallen flink zal stijgen, mede dankzij de komst van 5G-netwerken die bij uitstek geschikt zijn voor IoT-toepassingen. In de forums wordt niet alleen gesproken over aanvallen op consumentenapparatuur, maar ook industriële IoT-toepassingen. Zo wordt er gesproken over het volledig stilleggen van fabrieken met als doel het digitaal afpersen van grote ondernemingen.

Het rapport voorspelt de komst van toolkits om IoT-apparaten aan te vallen. Trend Micro roept fabrikanten van IoT-apparatuur op om al in de ontwerpfase beveiliging mee te nemen in IoT-producten. Het volledige rapport is hier te vinden.