Test met zelfrijdende pakketrobot in Oisterwijk

Enkele grote pakketbezorgers testen deze week een zelfrijdende pakketrobot in Oisterwijk. De robot kan volledig autonoom pakketjes afleveren. Er zijn 39 kluisjes die opengaan met een pincode of app. 

Pakketbezorgers PostNL, BPost, DHL en UPS testen de robot, bedacht door een consortium van Noorse Post (Posten), Buddy Mobility, Kyburz en Last Mile Logistics. Het Nederlandse Last Mile Logistics (LML) uit Oisterwijk, dat ook voor de pakketkluizen van PostNL tekende, levert de technologie en elektronica om ervoor te zorgen dat het juiste kluisje opengaat als de pakketrobot voor de deur staat.

Dit kan via een pincode of via de app. Zodra de robot arriveert bij het juiste adres, krijgen omwonenden bericht dat een pakket in één van de kluizen wacht. Die kunnen de geadresseerden vervolgens zelf via hun smartphone openen. Als de pakketrobot al zijn pakketjes heeft afgeleverd, rijdt hij zelf weer terug naar het sorteercentrum.

Het aantal online bestellingen neemt iedere maand toe en er zijn vaste momenten in het jaar waarbij het voor pakketvervoerders een helse toer is om alle pakketten de volgende dag te kunnen uitleveren. Denk aan Singles Day, Black Friday, sinterklaas en kerst. Volgens de ontwikkelaars kan de autonoom rijdende pakketrobot een uitstekende oplossing zijn om de reguliere pakketvervoerder te ontlasten.

Uit een businesscase die is ontwikkeld voor de robot zal deze manier van pakketten leveren voordeliger zijn dan het dagelijks langs de deuren sturen van mensen in busjes. Behalve technische uitdagingen zijn er nog wel enkele regels die moeten veranderen omdat zelfrijdende voertuigen nu nog verboden zijn.