MIT-onderzoekers ontwikkelen onderwatersensor zonder batterij

Onderzoekers werken aan sensoren om meer gegevens te verzamelen over oceanen. De sensoren hebben geen batterij nodig. Ze krijgen energie dankzij het piëzo-elektrisch effect. 

Het is de bedoeling dat de sensoren een netwerk vormen, waardoor een soort onderwaterversie van het Internet of Things (IoT) ontstaat. De sensoren kunnen meer informatie verschaffen over opwarming van de aarde. Ook het volgen van zeeleven over langere periodes is mogelijk. Onderzoekers van de prestigieuze technische universiteit MIT presenteerden het ontwerp onlangs tijdens het SIGCOMM-congres.

Voor het verzenden van gegevens wordt draadloze technologie gebruikt die we ook kennen van RFID. Het ontwerp is getest in een MIT-zwembad. Het bleek te werken, al is de snelheid niet indrukwekkend. Gegevens kunnen met 3 kilobit per seconden worden verzonden. De afstand tussen sensor en ontvanger was 10 meter.

Volgens MIT is de techniek niet alleen geschikt voor oceanen op aarde. De onderzoekers kijken verder: onlangs werd een ondergrondse oceaan ontdekt op Titan, de grootste maan van Saturnus. In 2026 stuurt NASA een missie naar Titan. Het is mogelijk dat de MIT-batterijvrije technologie wordt ingezet om de ondergrondse oceaan te onderzoeken.