Slimme toiletten op Lowlands geven voedingsadviezen

Tijdens Lowlands konden festivalbezoekers afgelopen dagen kennismaken met een primeur: er stonden Smart Toilets in restaurant Brasserie 2050.  De slimme wc’s beschikken over sensoren om de gezondheid van de toiletbezoeker te meten. 

Het ging om een prototype, geleverd door de Belgische innovatiehub Imec. Op basis van de metingen krijgt de bezoeker een suggestie voor een gerecht dat past bij een gebalanceerde voedingsbehoefte.

Er zijn al langer ‘slimme’ toiletten. Meestal beschikken ze over snufjes als föhns, muziek en warme sproeiers om het toiletbezoek comfortabeler te maken. Volgens Imec gaan de echte slimme toiletten van de toekomst helpen om inzicht te krijgen in je gezondheid.

Een bezoek aan imec’s Smart Toilet geeft informatie over urine, hartslag- en bloeddrukveranderingen. Ze bieden inzicht in voedingsgewoontes en gezondheid. Een voorbeeld: als de sensor in de bril een hoge hartslag meet, dan kunnen meer vezels en vocht helpen. De ionensensor kan bijvoorbeeld waarschuwen dat de bezoeker meer vocht binnen moet krijgen.

De prototypes van de Smart Toilet op Lowlands 2019 zijn tot stand gekomen in  samenwerking met Rabobank, The Food Line-up, MOJO en imec Nederland.