Ruim de helft van alle Nederlandse huishoudens is overgestapt op slimme meter

Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens (54 procent) heeft een slimme meter. Dat komt neer op ruim 4 miljoen huishoudens. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal bezitters gestegen met 18 procent. Dit staat in de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4.700 Nederlanders.

Op grond van Europese afspraken moet op 31 december 2020 in minstens 80 procent van de Nederlandse huishoudens de gas- en stroommeters vervangen zijn door slimme meters. Bij drie op de tien huishoudens is de slimme meter (nog) niet aangeboden. Dit zijn omgerekend meer dan 2,3 miljoen huishoudens. Van alle provincies heeft Utrecht het hoogste percentage huishoudens met slimme meters (59 procent). Friesland heeft het laagste percentage met 44 procent.

In totaal hebben meer dan 500.000 huishoudens de slimme meter geweigerd. Acht procent van de niet-bezitters twijfelt of ze er überhaupt een willen. Hieronder de belangrijkste redenen om een slimme meter te weigeren. redenen weigeren slimme meterIn de provincies Zuid-Holland, Flevoland en Noord-Holland worden iets meer slimme meters geweigerd dan in andere provincies.

De meeste consumenten volgen hun energieverbruik niet op de voet. Op dit moment heeft 26 procent een app op de smartphone om het verbruik te monitoren.

gebruik monitor app electraConsumenten die wel een app geïnstalleerd hebben noemen de apps van Eneco (27 procent), Nuon (12 procent), Greenchoice (10 procent), Essent (10 procent) en Oxxio (7 procent) het vaakst.