ING komt met keurmerk voor draadloze verbindingen in gebouwen

De vastgoedfinancieringstak ING Real Estate Finance introduceert het keurmerk WiredScore om vastgoedeigenaren te helpen hun gebouwen technologisch toekomstbestendig te maken. Het keurmerk geeft inzicht in de kwaliteit van internet en mobiele verbindingsmogelijkheden in een gebouw.

ING Real Estate Finance is voor het keurmerk een samenwerking aangegaan met WiredScore. Deze organisatie introduceerde in 2013 als het keurmerk in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

WiredScore geeft duidelijkheid over onder andere de snelheid van de internetverbindingen in het gebouw, de veiligheid van het netwerk, het mobiele bereik en backupmogelijkheden in geval van een probleem met de bereikbaarheid. Het keurmerk beoordeelt ook mogelijkheden voor de toepassing van Internet of Things (IoT) en 5G-netwerken.

ING is daarnaast een onderzoek gestart met de Universiteit van Maastricht om wetenschappelijk te onderzoeken wat de invloed van goede connectiviteit is op de waarde en courantheid van een pand en of huurders hierdoor langer in een pand blijven. In de VS en Engeland is al gebleken dat de huuropbrengsten van gebouwen met het keurmerk zijn gestegen met 5 procent.

Het keurmerk wordt naar verwachting in november in Nederland beschikbaar. Voor het opvragen van het keurmerk kunnen vastgoedeigenaren contact opnemen met ING.