Smart assistants zijn niet aan te slepen in China

De markt voor slimme assistenten groeit explosief in China. In 2023 staan er in Chinese huishoudens 2,2 miljard apparaten met een ingebouwde assistent, zegt onderzoeksbureau Canalys. 

Volgens de onderzoekers zullen Chinese huishoudens over vier jaar gemiddeld ruim zeven apparaten hebben die met een smart assistant bediend kunnen worden, goed voor een totaal van 3,6 miljard. Te denken valt aan airconditioning, sloten, tv’s en koelkasten.

De Chinese markt is met ruim 1,3 miljard inwoners groot. Daar komt bij dat de Chinese consument open staat voor nieuwe ontwikkelingen. Ook is er een groeiende middenklasse die zich dergelijke Internet of Things (IoT)-apparatuur kan veroorloven.

smart devices china

De belangrijkste smart assistants in China zijn Xiaodu, Tmall Genie en XiaoAI. De smartphone blijft het belangrijkste apparaat waar de smart assistant op is te vinden. Smartphonefabrikanten als Huawei, Oppo en Vivo werken aan IoT-ecosystemen met smart assistants waardoor apparaten naadloos samenwerken. Volgens Canalys is er nog een wereld te winnen als het aankomt op interoperabiliteit van dergelijke systemen.

De onderzoekers zien belangrijke verschillen tussen de Amerikaanse en Chinese markt. In Amerika zijn beveiligingscamera’s belangrijk om in de gaten te houden of er wordt ingebroken. Chinezen gebruiken de camera’s minder voor beveiliging tegen externe gevaren, maar wel om bijvoorbeeld de kinderen in de gaten te houden.