Atos ontwikkelt inspectiesysteem voor dreigingen in zeecontainers

IT-dienstverlener Atos gaat een inspectiesysteem ontwikkelen om zogeheten CBRNE-dreigingen op te sporen in containers op schepen of in zeehavens. De afkorting staat voor Chemisch, Biologisch, Radiologisch, Nucleair en Explosief.

Er is ruim 3,5 miljoen euro beschikbaar. Het geld komt van Horizon 2020, een Europees fonds voor onderzoeksprogramma’s. Ook de Nederlandse Douane werkt mee aan het project.

De CBRNE-dreiging is niet alleen in Europa een zorg, maar ook wereldwijd. Deze materialen kunnen relatief makkelijk aan boord van een voertuig worden gesmokkeld. In de VS zijn er jaarlijks zo’n 250 incidenten met dergelijke materialen. Een betere beveiliging van containers en voertuigen bij landsgrenzen en security checks bij kritische infrastructuren is daarom nodig.

Het werk van Atos maakt onderdeel uit van het Europese COSMIC-project, dat snelle detectie van CBRNE-materialen mogelijk moet maken. Dankzij hoogwaardige sensoren kan een container of zeeschip snel als verdacht worden aangemerkt. Het doel is niet verdachte containers snel door te laten gaan, terwijl verdachte containers een volgende inspectiefase ingaan.

Het systeem gaat getest worden op drie locaties in Nederland, Albanië en Spanje. Bij het project zijn drie bedrijven betrokken (Atos, Lingacom en SEADM), drie onderzoeksinstituten (Technion, Ben-Gurion Universiteit en de Spaanse Nationale Onderzoeksraad) en drie organisaties van eindgebruikers (Nederlandse Douane, de nationale politie van Israël en de Spaanse Guardia Civil).