Huawei gebruikt Hongmeng OS voor IoT, niet voor smartphones

Huawei is niet van plan  Hongmeng OS te gebruiken voor smartphones. Het besturingssysteem is bedoeld voor Internet of Things-toepassingen. Eerder werd gedacht dat Hongmeng OS een vervanger zou zijn voor Android, maar Huawei ontkent dat nu. 

Tijdens een bijeenkomst in Brussel benadrukte senior vice-president Catherine Chen dat Hongmeng OS nooit is ontworpen voor het gebruik op smartphones. Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldt dat Huawei al lange tijd bezig is met het ontwikkelen van Hongmeng OS, lang voordat de discussie over het gebruik van Android door Huawei begon.

Volgens Chen bevat een besturingssysteem voor smartphones miljoenen regels code, terwijl dat bij Hongmeng veel beperkter is, enkele honderdduizenden. Dat maakt het systeem veiliger en sneller en dus zeer geschikt in industriële toepassingen. Het Chinese bedrijf is van plan Android te blijven gebruiken op smartphones, ondanks de recente handelsboycot door de Amerikaanse regering. Overigens lijkt die boycot met een sisser af te lopen bij het gebruik van Android op smartphones. De kans dat Huawei een 5G-netwerk mag aanleggen in de VS lijkt echter minimaal.