Technische Universiteit Berlijn wint Atos IT Challenge 2019 met duurzame landbouw-app

De Technische Universiteit Berlijn heeft de ATOS IT Challenge 2019 gewonnen. Drie studenten sleepten de prijs in de wacht met de app Farmero. Daarmee kunnen kleine agrarische bedrijven realtime een risicoanalyse maken van ziektes in gewassen.

De studenten gebruiken algoritmes voor de opsporing van ziektes, die worden toegepast op de infrarood satellietbeelden van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). Zo kunnen boeren de hoeveelheid mest en bestrijdingsmiddelen tot een minimum beperken. De innovatie is beloond met een geldprijs van 10.000 euro. Ook krijgen de prijswinnaars de mogelijkheid een stage te volgen bij Atos of hun project in samenwerking met de IT-dienstverlener verder te ontwikkelen.

De IT Challenge heeft tot doel de ontwikkeling van vernieuwende concepten door jonge IT-professionals te stimuleren. De winnaars van de Atos IT Challenge, die dit jaar haar achtste editie beleefde, zijn op het hoofdkantoor van Atos bekendgemaakt door Thierry Breton, bestuursvoorzitter en CEO van de Atos Groep. Aan de competitie hebben dit jaar teams uit meer dan twintig landen uit alle delen van de wereld deelgenomen. Dit jaar stond de IT Challenge in het teken van machine learning en duurzaamheid.

De tweede prijs is gewonnen door het studententeam van de Polytechnische School van Dakar in Senegal. Dit team ontwikkelde Weego: een app waarmee de exacte locaties van bussen kunnen worden achterhaald. Deze informatie wordt onttrokken aan crowdsourced data en technologie gebaseerd op machine learning, die reizigers voorzien van locaties van bussen en reistijden. Hiermee leveren zij onder meer een bijdrage aan de versterking van het openbaar vervoer in ontwikkelingslanden waar een goede ov-infrastructuur vaak ontbreekt en verkeersbewegingen moeilijk zijn te voorspellen. Het team heeft 5.000 euro gewonnen.

Het studententeam van de Universiteit van Cantabria in Spanje ging met de derde prijs naar huis. Zij ontwikkelden de app BinSight om voedselverspilling te beperken en slimmere bevoorradingsketens in te richten. Het team is beloond met een geldprijs van 3.000 euro.

Na de prijsuitreiking introduceerde Breton het thema van de Atos IT Challenge 2020, die volgend jaar in het teken staat van coöperatieve intelligentie. Sinds 2012 heeft de Atos IT Challenge studenten uit alle delen van de wereld de kans geboden applicaties te ontwikkelen die zijn gerelateerd aan belangrijke trends in de digitale revolutie, zoals smart mobility, connected cars, interactieve media, connected life, blockchain en kunstmatige intelligentie. De studenten worden hierbij begeleid door leden van de Scientific Community van Atos.