HAL24K geeft uitleg over de mogelijkheden van smart mobility

De provincie Noord-Holland organiseert morgen (4 juli) een webinar over smart mobility. Doel is om geïnteresseerden te informeren over de rol van kunstmatige intelligentie en machine learning bij het optimaal laten doorrijden van verkeer. 

Het webinar wordt georganiseerd in samenwerking met data-science-bedrijf HAL24K. Aan bod komt onder meer de vraag hoe kunstmatig intelligente oplossingen kunnen samenwerken met bestaande infrastructuur. Het webinar legt ook uit hoe het wegennet toekomstbestendig gemaakt kan worden en hoe wegbeheerders de impact van wachtrijen op verkeersstromen kunnen minimaliseren.

Afgelopen jaar heeft HAL24K voor Noord-Holland onderzocht of het mogelijk is met beschikbare data verkeerssituaties te voorspellen. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Op basis van bestaande data uit de provinciale verkeerscentrale ontwikkelde data-specialist HAL24K modellen die wachtrijen bij kruispunten voorspellen.

Voorspellingen over de wachtrijen worden nu al ingezet in maatregelen om het verkeer beter te laten doorrijden. Nog voor de wachtrij te lang wordt en die andere rijrichtingen blokkeert, kan het groene verkeerslicht worden verlengd. Het voorspellen van wachtrijen kan bovendien helpen bij de komst van zelfrijdende auto’s. Op basis van deze data kunnen zij hun snelheid aanpassen, een andere rijstrook kiezen of andere routes nemen om lange wachtrijen te voorkomen.

Geïnteresseerden kunnen zich registeren voor het gratis webinar.