TU Eindhoven onderzoekt sociale intelligentie robots

De TU Eindhoven richt een Social Robotics Lab op om onderzoek te doen naar het gebruik van robots in ons dagelijks leven. Het lab, een samenwerking van de faculteiten Industrial Design en Industrial Engineering & Innovation Sciences,  gaat vandaag van start met een symposium. 

De verwachting is dat robots komende jaren steeds vaker opduiken. Niet alleen in fabrieken en magazijnen, maar ook op luchthavens, scholen en in de zorg. Dat roept vragen op: hoe zorgen we ervoor dat robots ons begrijpen en wij hen? Het lab wil onderzoek doen naar die vragen.

Het lab richt zich met name op sociale robots. Dit zijn robots die kunnen samenwerken met elkaar en met mensen. Ze zijn slim genoeg om te voorspellen wat andere robots en mensen van plan zijn en kunnen hun gedrag hierop aanpassen. Een voorbeeld is de zelfstandig rijdende auto die doorheeft dat hij moet stoppen als hij een voetganger voor een zebrapad ziet staan. Denk ook aan een schoonmaakrobot op een vliegveld die tijdig opzij gaat als mensen tegen hem dreigen op te botsen. Dit werkt ook andersom. Als mensen aanvoelen wat de robot van plan is, kunnen ze daar rekening mee houden.

Volgens oprichters Raymond Cuijpers en Emilia Barakova zorgen snelle ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie voor functioneel vaardige robots, maar de sociale intelligentie blijft nog achter. Het Social Robotics Lab moet daar een bijdrage aan leveren. Tijdens het symposium ‘The Future of Social Robotics’ dat vandaag wordt georganiseerd door de TU Eindhoven zullen diverse sprekers ingaan op actuele ontwikkelingen. Gastsprekers zijn onder meer Maarten Steinbuch (TU/e), Tony Belpaeme (Gent University) en Jim Tørresen (University of Oslo).