Liander lost stroomstoringen sneller op dankzij slimme meters

Netbeheerder Liander heeft bijna 430.000 slimme meters van een softwareupdate voorzien. De meters beschikken voortaan over een signaleringssysteem om stroomstoringen sneller op te lossen. 

Dankzij het nieuwe systeem is Liander minder afhankelijk van klanten die bellen om een storing te melden. Netbeheerders plaatsen al een aantal jaar slimme meters bij consumenten. Liander heeft 429.500 slimme meters geplaatst die voorzien kunnen worden van een signaleringsfunctie. De meter stuurt een signaal naar Liander bij een stroomstoring.

Als meerdere slimme meters het signaal doorgeven licht een alarm bij de netbeheerder op. Ter controle ‘pingt’ Liander de slimme meters door een signaal naar ze te sturen. Als de meters hier niet op reageren is sprake van een laagspanningsstoring in de wijk. Liander stuurt dan direct een monteur op pad en publiceert de storing op zijn website en twitter.

Op 2 maart kwam het signaleringssysteem voor het eerst in actie bij een stroomstoring in Ede. Om daarna nog 65 keer dienst te doen. De eerste ervaringen laten zien dat storingen tot 20 minuten sneller opgelost kunnen worden. In een aantal situaties was de storing zelfs al opgelost toen klanten erover belden. Met het signaleringssysteem is Liander veel minder afhankelijk van klanten die bellen om stroomstoringen door te geven.

Het signaleringssysteem draagt ook bij aan een veilige situatie. Recent was er een storingsmelding door een slimme meter voor openbare verlichting op een drukke provinciale weg. Hierdoor kon Liander de storing overdag al oplossen, zodat weggebruikers ’s avonds weer op een goed verlichte weg konden rijden.

Klanten hoeven niets te doen om de slimme meter te updaten. Dat doen de fabrikanten. Er zijn een aantal type slimme meters die geüpdatet kunnen worden: de Landis+Gyr SMR 4 en 5 en de Iskra SMR 5. Eind 2020 verwacht Liander dat 918.500 slimme meters zijn geüpdatet met de signaleringsfunctie. Dat is ruim 20 procent van alles slimme meters in het gebied van Liander. Nieuwe meters van Landis+Gyr en Iskra worden altijd met de signaleringsfunctie geïnstalleerd.