NWO trekt 10 miljoen euro uit voor onderzoek naar veilig Internet of Things

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) trekt bijna tien miljoen euro uit voor onderzoek naar de veiligheid van Internet of Things (IoT). Het onderzoek vindt plaats onder leiding van de Technische Universiteit Eindhoven. 

IoT-apparaten vormgen een steeds grotere bedreiging voor onze privacy en veiligheid. De gevaren nemen toe, aangezien het aantal IoT-apparaten hard stijgt. Dat aantal zal, dankzij de opkomst van bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s en intelligente thermostaten, alleen maar toenemen. Analisten denken dat er in 2030 wereldwijd zo’n 75 miljard gekoppelde apparaten zijn.

Een nationaal onderzoeksproject met ruim 45 partijen (universiteiten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheid) geleid door TU Eindhoven gaat de komende jaren onderzoek doen naar de aanpak van IoT-risico’s. Technisch onderzoek wordt gecombineerd met juridische en criminologische benaderingen. Het project wordt voor bijna 10 miljoen euro gesubsidieerd door NWO in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda. Het onderzoek moet een blauwdruk opleveren voor het ontwerp, beveiliging en beheer van IoT-systemen.

Volgens Sandro Etalle, hoogleraar cybersecurity aan de TU Eindhoven, zijn we op een keerpunt in de geschiedenis aanbeland. “Als we nu niets doen lopen we het risico overrompeld te worden door een technologie die we niet overzien of controleren en onze privacy en cyberveiligheid geheel ondermijnt.” Als oplossing voldoen huidige ad hoc veiligheidsmethodes als virusscanners of firewalls niet meer, aldus Etalle. “Een systematische aanpak is nodig, met bijvoorbeeld regels voor het ontwerp en beheer van IoT-systemen, om grip te krijgen op dit probleem.”