BMW gebruikt simulatietechnologie van Ansys voor autonoom rijden

Specialist in simulatiesoftware Ansys werkt samen met BMW aan het testen van autonome voertuigen. Een simulatietool moet ervoor zorgen dat autonoom rijden met het nieuwe model BMW iNext binnen twee jaar mogelijk is. 

De verwachtingen van autonome voertuigen zijn hooggespannen. Volgens analisten zal de wereldwijde markt voor dergelijke auto’s op termijn 7 biljoen dollar waard zijn. De maatschappelijke impact is nog groter. Autonome voertuigen zijn naar verwachting veel veiliger dan reguliere auto’s waardoor ze jaarlijks meer dan 600.000 levens kunnen redden, aldus beide bedrijven.

Voordat zelfrijdende auto’s de weg op mogen, moeten ze aan veel veiligheidstests worden onderworpen onder complexe rijomstandigheden in alle weerscenario’s. Hiervoor zijn in principe miljarden afgelegde kilometers nodig. In plaats daarvan kunnen ook simulaties worden gebruikt die fysieke tests vervangen en zo helpen zelfrijdende voertuigen sneller de weg op te krijgen.

BMW gaat de simulatietechniek van Ansys gebruiken voor de nieuwe BMW iNEXT, een elektrische SUV die vanaf 2021 verkrijgbaar moet zijn. Bij de tests door Ansys worden grote hoeveelheden sensordata van BMW gebruikt. Er worden analyses uitgevoerd op basis van een groot aantal scenario’s, inclusief gebruikelijke rijsituaties en uitzonderlijke gevallen. Ansys behoudt onder de overeenkomst het recht om de simulatietechnologie in andere markten te gebruiken.