Sony introduceert IoT-chip met bereik van 100 kilometer

Veel draadloze technologieen hebben een beperkt draadloos bereik. Bluetooth bijvoorbeeld reikt slechts 10 meter ver. Ook veel Internet of Things (IoT)-apparaten werken slechts op kleine afstand. Sony komt nu met een oplossing: een IoT-chip die over een afstand van ruim 100 kilometer signalen kan versturen.

Volgens Sony is de chip geschikt voor ebikes, auto’s, straatverlichting en andere objecten die informatie versturen. De module verzendt gegevens naar Sony’s eigen ELTRES-netwerk. De technologie werkt in stedelijke omgevingen waar veel stoorzenders actief zijn, ook in bewegende objecten. Het vormt een alternatief voor WiFi (met beperkt bereik) en draadloze netwerkverbindingen (zoals 4G, dat duur is).

De chip (CXM1501GR) verstuurt signalen via de 920MHz-band. De IoT-chip heeft een GPS/GNSS-sensor voor positiebepaling. Sony noemt zelf enkele praktijktoepassingen zoals het localiseren van schepen en het in de gaten houden van verhuurde fietsen. Op dit moment is de technologie alleen nog beschikbaar in Japan, maar Sony lijkt plannen te hebben om het wereldwijd te introduceren.