Atos wil drones gebruiken om ziekenhuizen te bevoorraden

Atos gaat samen met het openbare ziekenhuis in Parijs en het academische ziekenhuis in Nantes drones ontwikkelen voor het Ziekenhuis van de Toekomst. Via een softwareplatform kan de levering van medische producten geautomatiseerd worden. 

IT-bedrijf Atos schetst een toekomst waarin ziekenhuizen kiezen voor de meest efficiente manier van transport, bijvoorbeeld drones, over water of via de weg. De keuze is afhankelijk van weersomstandigheden, verkeersdrukte, beschikbaarheid van voertuigen en de urgentie van leveringen. Bij het gebruik van drones werkt Atos samen met het Franse bedrijf Azur Drones, specialist in autonome drones. Dit bedrijf ontwikkelde de SKEYETECH-drone, de enige geautomatiseerde drone die is goedgekeurd door de Toezichthouder op de Civiele Luchtvaart in Frankrijk.

De ambitie is dat het nieuwe systeem meer tijd kan vrijmaken voor medisch personeel, zodat ze meer aandacht kunnen besteden aan patienten. Ook moet het de transportkosten drukken en logistieke problemen door drukte in steden oplossen.

Het partnership tussen Atos en de ziekenhuizen maakt onderdeel uit van een internationaal project. De eerste mijlpaal bestaat uit het definiëren van prestatie-indicatoren op het gebied van kwaliteit en logistiek, die volgen uit onderzoek naar de logistieke stromen van de betrokken ziekenhuizen. Een pilot met testvluchten in in Ile-de-France staat binnenkort op het programma. Atos publiceerde onlangs een toekomstvisie voor de gezondheiszorg met de titel ‘Look Out 2020+ for healthcare‘.