Atos: ‘bouwsector kan 70 procent sneller werken met AR’

Bouwbedrijf Hendriks Stalen Bekistingstechniek gaat werken met HoloPlan, het Augmented Interactive Reality(AIR)-platform van Atos. Met de softwareoplossing kan Hendriks tunnel- en wandbekisting levensecht visualiseren. Met dit soort technologieën kunnen bouwbedrijven tot 70 procent besparen, zegt Atos. 

HoloPlan werkt met HoloLens, de Augmented Reality (AR)-bril van Microsoft. Medewerkers van het bouwbedrijf kunnen dankzij de bril zien hoe een uiteindelijk model moet worden geproduceerd. Zo kan het bouwbedrijf uit Veenendaal efficiënter en sneller produceren.

In de bouw zijn gestandaardiseerde processen en digitalisering geen gemeengoed. Terwijl hierdoor volgens Atos veel fouten kunnen worden voorkomen. Het maakt de weg vrij voor een betere samenwerking tussen alle partijen die bij het bouwproces zijn betrokken. Zo zijn faalkosten in de bouw hoger dan in andere sectoren omdat er vaak sprake is van overdrachten tussen ontwerp en uitvoering waardoor de kans op fouten toeneemt.

Het terugdringen van deze fouten zorgt voor minder materieel verlies en een efficiëntere inzet van schaarse manuren. De oplossing kan eenvoudig worden aangepast en voor veel bouwprojecten worden toegepast.

“De bouw is een traditionele sector waar nog veel met bouwtekeningen wordt gewerkt,” legt Creative Director Erik Kuiper van Ato Air uit. “Dankzij ons platform kunnen bouwbedrijven volledig papierloos werken. Om stalen bekistingen te kunnen maken, hoeft bij Hendriks bijvoorbeeld niet langer tijdrovend te worden afgetekend. Het personeel kan nu direct zien hoe modellen moeten worden gemonteerd.”

Atos implementeerde HoloPlan al eerder bij het Hoco Beton. “Door deze oplossing van Atos zijn papierstromen tijdens het productieproces nu volledig overbodig geworden. Problemen doordat op de werkvloer verschillende versies van bouwtekeningen circuleerden, zijn hierdoor definitief verleden tijd”, zegt Ruud Smeets van Hoco Beton.