Proef in Groningen met het analyseren van trillingen via 5G

In Groningen vindt een proef plaats met sensoren om trillingen en aardbevingen te meten. De sensoren versturen via 5G de gemeten informatie door. Mocht dat nodig zijn, kan er meteen worden ingegrepen. De proef is onderdeel van 5Groningen, de proeftuin voor 5G. 

De pilot wordt uitgevoerd door het Groningse bedrijf Omnidots, meldt VodafoneZiggo. Het bedrijf ontwikkelde de kleine sensor Swarm om trillingen te meten. Het apparaatje verstuurt gegevens via NB-IoT. Uit de proef moet blijken welke voordelen 5G biedt ten opzichte van eerdere overdrachtstechnologieën. Te denken valt aan snellere data-overdracht, lagere latency en minder energieverbruik. Behalve Omnidots zijn bij het project ook MUG Ingenieursbureau, Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en VodafoneZiggo betrokken.

De sensor is een alternatief voor de aloude seismograaf die vroeger werd gebruikt om trillingen te meten. In die tijd was het onmogelijk gegevens centraal te monitoren. Doordat Swarm informatie meteen kan doorsturen naar een online platform, is dat nu wel mogelijk. Het meten van trillingen is onder meer van belang bij bouwwerkzaamheden. Voor bouwers, transporteurs en industrie gelden richtlijnen. Om schade en overlast te beperken is het belangrijk direct inzicht te hebben in trillingen.

Als proefkonijn wordt de Walfriduskerk in Bedum gebruikt. De kerk is uitgerust met vijf Swarms. Allemaal zijn ze via NB-IoT verbonden aan de servers van de RUG. De eerste resultaten zijn hoopgevend. Volgens Onmidots is er sprake van een stabiele verbinding. 5Groningen is een initiatief van Economic Board Groningen. Ondernemers en non-profitorganisaties werken samen met experts om toepassingen met 5G te testen.