Google Street View gaat luchtkwaliteit in Amsterdam meten

Google gaat met twee Street View-auto’s de luchtkwaliteit in Amsterdam meten. De vaste locaties van de gemeente Amsterdam worden zo aangevuld met gegevens uit de hele stad om een gedetailleerder beeld te krijgen van luchtvervuiling. 

Volgens onderzoekers leven Amsterdammers gemiddeld een jaar korter doordat ze vervuilde lucht inademen. Door op straatniveau te meten kan de gemeente Amsterdam vaststellen waar het slecht is gesteld met de luchtkwaliteit en maatregelen nemen. Google noemt het Project Air View en werkt ervoor samen met de gemeente Amsterdam.

De auto’s van Google zullen vanaf mei 2019 tot en met medio 2020 de luchtkwaliteit vastleggen. De Street View auto’s zijn uitgerust met luchtsensoren die stikstofmonoxide, stikstofdioxide, fijnstof en zwarte koolstof (roet) meten. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht helpen mee met de juiste apparatuur voor deze metingen. Google zal de inzichten met een breed publiek delen, zodat iedereen ze kan gebruiken om beslissingen te nemen.

Het meten van luchtkwaliteit is niet nieuw voor Google. De afgelopen vijf jaar heeft het bedrijf de luchtvervuiling gemeten in Amerikaanse steden en sinds vorig jaar rijden ook in Londen en Kopenhagen speciaal toegeruste Street View-auto’s om metingen te doen.