Imec ontwikkelt veilige Bluetooth-oplossing voor contactloze autosleutels

Het Belgische onderzoekscentrum imec toont komende week op het congres FutureSummits 2019 in Antwerpen nieuwe Bluetooth Low Energy (BLE)-technologie voor veilige draadloze autosleutels. Naar eigen zeggen voldoet de oplossing aan de hoogste veiligheidseisen waardoor autodiefstal onmogelijk wordt. 

Er wordt gebruik gemaakt van standaard chiptechnologie waardoor de oplossing op grote schaal uitgerold kan worden in bijvoorbeeld auto’s, smartphones of sensoren voor slimme gebouwen. Bij het zoeken naar een oplossing heeft imec gelet op de veiligheid, maar ook op een laag energieverbruik en de kosten.

De beveiligingsmechanismen zijn ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers van COSIC, een imec-onderzoeksgroep aan de KU Leuven. De technologie voorkomt dat de gemeten afstand tussen de contactloze autosleutel en het slot gemanipuleerd kan worden, waardoor het hacken van het slot onmogelijk wordt. In de nabije toekomst zal imec ethische hackers uitnodigen om de veiligheid van het systeem te testen en de robuustheid ervan te onderstrepen.

BLE is erg energiezuinig en is al veel te vinden in mobiele telefoons. Er zijn dus al veel apparaten geschikt. De oplossing is niet alleen interessant als vervanger van (contactloze) autosleutels, maar ook voor onder meer slimme deursloten, nauwkeurige indoornavigatie en het meten van bandenspanning van voertuigen.