Eneco gebruikt platform van T-Systems voor slim energiebeheer

T-Systems heeft technologie geleverd aan Eneco om de SlimmeBoiler Module mogelijk te maken. Met het apparaatje kunnen Eneco-klanten pieken in zonne- en windenergie opvangen. 

De ICT-dienstverlener zorgt voor een verbinding tussen de boiler en het energiebedrijf. Hierdoor kunnen consumenten de boiler efficiënter opwarmen. Inmiddels hebben al zo’n 2000 Eneco-klanten de module in gebruik. Naar verwachting gaan tienduizenden consumenten met een elektrische boiler dit jaar bijdragen aan een duurzamer energiesysteem dankzij de module.

De SlimmeBoiler Module gebruikt slimme algoritmes om het apparaat op te warmen zodra er veel groene stroom beschikbaar is. T-Systems heeft de simkaarten geleverd voor een veilige internetverbinding. Verder wordt er gebruik gemaakt van de Managed Connectivity Services en het platform van T-Systems. Dit platform verzamelt en beheert alle gegevens waardoor Eneco realtime inzicht heeft in de data. Zo kan het energiebedrijf alle elektrische boilers voortdurend in de gaten te houden.

Behalve T-Systems waren ook TWTG, RoamlerTech, Bureau Hezelburcht en Peeeks betrokken bij de duurzame energieoplossing. Ongeveer een half miljoen Nederlandse huishoudens hebben een elektrische boiler in huis die voor het warme water zorgt. In de meeste woningen warmt het water in de boilers ’s avonds laat op zodat er de volgende dag warm water is. De nieuwe module moet dat veranderen zodat het apparaat wordt opgewarmd als er veel wind- of zonnestroom is. Deze nieuwe stroombronnen zorgen voor schommelingen in het stroomnet. De module helpt dat op te vangen.