KNX zet komende jaren volop in op IoT in gebouwen

De wereldwijde standaard voor woning- en gebouwautomatisering KNX is van plan grote stappen maken met KNX IoT. Huidige KNX-ecosystemen kunnen hiermee gekoppeld worden aan nieuwe slimme systemen op de markt. 

Voor bedrijven die zich bezighouden met automatisering in woningen en kantoren is KNX een begrip. Het systeem is een belangrijke standaard om apparatuur met elkaar te laten praten. Denk daarbij aan zonwering, verlichting, audio, video, verwarming, beveiliging et cetera. Het geheel kan centraal worden aangestuurd.

Om succes komende jaren te garanderen legt KNX de focus op het snel verder ontwikkelen van KNX IoT. De KNX Association wil fabrikanten en system integrators voorzien van robuuste en veilige Internet of Things-technologie die op lange termijn werkt in een wereld die voortdurend in beweging is.

Voor milieubewuste mensen creëert KNX IoT nieuwe mogelijkheden op het gebied van energiebeheer en maakt het combinaties en koppelingen mogelijk in sectoren als transport, elektriciteit, hernieuwbare energie, energieopslag, smart grids en warmte-uitwisseling. Op deze wijze ontstaat een totaalaanpak voor meer energie-efficiëntie in de smart city van de toekomst.

Bedrijven als Jung, Gira, Busch-Jaeger, Osram en ABB Smart Buildings laten in reacties weten de plannen van KNX met open armen te ontvangen. Afgelopen jaar wist KNX zijn leidende positie te handhaven in de wereld van slimme gebouwen. In een jaar tijd steeg het aantal KNX-gecertificeerde producten van 7.000 naar 8.000, het grootste aantal sinds de oprichting van de associatie in 1990. Bovendien werd er op maandbasis een recordaantal ETS-softwarelicenties verkocht in vergelijking tot de vorige jaren.