Microsoft neemt Express Logic over, versterkt IoT-positie

Microsoft heeft het Californische Express Logic gekocht. Het bedrijf ontwikkelt een real-time besturingssysteem (RTOS) voor Internet of Things (IoT)- en edge devices. Een overnamebedrag is niet bekend gemaakt. 

Het systeem dat Express Logic heeft ontwikkeld, met de naam ThreadX RTOS, wordt wereldwijd in 6,2 miljard devices gebruikt. Het is  een van de populairste RTOS’en ter wereld, blijkt uit onderzoek door VDC Research. De minimum eisen voor het systeem zijn uitzonderlijk laag. Het werkt al op apparaten met minder dan 64KB flash.

De overname maakt duidelijk dat Microsoft zijn positie op het gebied van IoT verder wil vergroten. ThreadX RTOS kan worden gebruikt in combinatie met Azure Sphere van Microsoft. Het doel is om ThreadX-devices ook te kunnen koppelen aan Azure IoT Edge-apparaten.

Dat Microsoft overnames doet in deze sector is geen verrassing. In april maakte de technologiegigant bekend 5 miljard dollar opzij te zetten voor investeringen in IoT en edge-technologie.