Ericsson en Swisscom activeren eerste commerciële 5G-netwerk in Europa

In Zwitserland is het eerste grootschalige commerciële 5G-netwerk van Europa geactiveerd. Swisscom heeft de primeur, dat hiervoor samenwerkt met Ericsson.  

5G-diensten zijn nu beschikbaar in 54 steden en gemeenschappen in Zwitserland, inclusief de dichtbevolkte gebieden van Zürich, Bern, Genève, Basel, Lausanne en Luzern.

Swisscom-abonnees met 5G-smartphones en -routers in deze gebieden kunnen per direct gebruik maken van de hoge snelheden, lage latency en betere mobiele breedbandfuncties. 5G is onder meer nuttig bij gaming en virtual reality. Het activeren van het 5G-netwerk opent ook de deur naar geavanceerde Internet of Things (IoT)-toepassingen.

Swisscom wil voor het eind van 2019 5G in vrijwel geheel Zwitserland actief hebben, om 90 procent landelijke populatiedekking te bereiken. Het telecombedrijf gebruikt Ericsson Spectrum Sharing-software die het spectrum tussen 4G en 5G-carriers dynamisch deelt op basis van de hoeveelheid verkeer. Die oplossing zorgt voor snelle, landelijke 5G-dekking met de inzet van 5G-ready 4G-radio’s.

Ericsson en Swisscom werken al langer samen rond 5G-diensten. In 2017 koos Swisscom voor Ericsson als strategisch partner voor Gigabit LTE en 5G. Swisscom heeft Ericsson ook geselecteerd voor enkele andere oplossingen, inclusief end-to-end 5G transport, Ericsson Expert Analytics en recent ook Ericsson Security Manager.